Festival Open House Praha je za dveřmi. Letos zpřístupníme rekordní počet budov, říká ředitelka festivalu

Festival otevřených budov Open House Praha je dnes již tradičním architektonickým svátkem, který umožňuje zdarma prozkoumat skryté poklady města. Letos nabídne návštěvníkům rekordní počet zpřístupněných budov.

Festival letos proběhne v termínu od 13. do 19. května 2024. „Počínaje 13. květnem běží nejrůznější doprovodné programy, mezi 18. – 19. květnem pak zpřístupníme rekordních 115 budov a prostor na celém území hlavního města,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

„Tento rok nabídneme asi třicet novinek. Najdeme tu jak historické budovy, tak ale i moderní. Podařilo se nám konečně navázat spolupráci s Pražským hradem, otevřené tam budou tři objekty. Zajímavé jsou určitě i koleje, ať už Masarykova, nebo Hlávkova, dále třeba Národní archiv. Skvostů tam bude opravdu spousta.“

Architektura pro všechny

S 10. ročníkem festivalu se pojí téma přistupnosti. „Byli jsme vybráni do evropského projektu, který se právě na přístupnost zaměřuje. Už v prosinci jsme v Lisabonu prezentovali, jak pracujeme s lidmi se zdravotním handicepem, ale třeba i s dětmi nebo expaty.“

Návštěvnící, kteří budou chtít navštívit některou z budov, nemusí dopředu nic zařizovat. „Nemáme ani jednu budovu, kde by se lidé museli předem nějak registrovat. Pokud přijde hodně lidí, tak člověk počká buď ve frontě, nebo se rozhodne, že budovu prostě navštíví jindy třeba v rámci Dne otevřených dveří. Musím ale říct, že dlouhé fronty třeba na hodinu evidujeme jen zhruba u pěti šesti budov. Fronty budou letos asi na Hradě a je dobré se na to připravit,“ dodává ředitelka festivalu Klára Veselá.

Jak dlouho trvá příprava nového ročníku? Na co se můžou diváci těšit v rámci letošního doprovodného programu? Jakou budovu by si moc přáli otevřít? Poslechněte si celý rozhovor.

Související